katar2015.jpgCsütörtökön kezdődik a világ egyik legfontosabb kézilabda-versenye, a férfi világbajnokság. Másodszor lesz a Közel-Keleten, közelebbről Katarban a torna - ez biztos. A csoportok beosztása is biztos volt - egy ideig. Aztán ezt átvariálta kicsit az élet, de leginkább az IHF. Most bemutatjuk a 24 indulót, de nehogy azt várja bárki, hogy tudományosan levezessük, ki fog nyerni, és miért fejlődött sokat a bosnyák csapat, miközben a dánok szélsőjátéka megváltozott. Nem, nem leszünk "álszakmaiak", inkább írunk mindenkiről egy-egy gondolatot, hátha abban rejlik az igazság. Vagy nem? RÉSZLETEK A HAJTÁS UTÁN.

(A csoportokból az első négy jut tovább, majd AB, CD ágon játszanak egyenes kieséses rendszerben. A Vb mesés helyszíneiről bővebben ITT).

A-csoport:
Spanyolország (világbajnoki címvédő), Katar (rendező), Szlovénia (európai selejtező) Fehéroroszország (európai selejtező), Brazília (Pánamerikai 2.), Chile (Pánamerika 3.)

A spanyolok erejét láthattuk az oviedoi tornán: ellenünk még döcögtek, de a lengyeleket és a norvégokat bedarálták. Ezt teszik a majd a csoportjukkal is, aztán ki tudja, meddig jutnak majd Sterbik nélkül? Szerintünk négybe biztosan. Katart hajlamosak lennénk elintézni egy kézlegyintéssel, de számunkra (igen, magyarokra) épp ez a csapat lehet a legveszélyesebb. Mert egy kiugró eredménnyel elvehet Európától helyet Katar az olimpiai selejtezőn (OK, ehhez még kell egy afrikai közreműködő is), ez pedig nekünk végzetes lehet. Katarnak márpedig vannak honosított játékosai, megnyerte az Ázsia-bajnokságot és ősszel az Ázsia Játékokat, és hát temérdek pénzzel a zsebében hazai pályán játszik... mindenki fejezze be a mondatot vérmérséklete szerint. Szlovénia minket ütött el a vb-től, két éve Spanyolországban elődöntőbe jutott - idén nem fog. Mint ahogy Rutenka és társai, azaz Fehéroroszország sem, bár Montenegró skalpja a vb-selejtezőn szép tett volt. Két amerikai csapatot sikerült végül még idesorsolni, az alvégen brazil, chilei lesz a sorrend.
Kézi.hu-tipp: 1. ESP, 2. SLO, 3. QAT, 4. BLR, 5. BRA, 6. CHI


B-csoport:
Horvátország (Európa-bajnoki 4.), Bosznia-Hercegovina (európai selejtező), Macedónia (európai selejtező), Ausztria (európai selejtező), Tunézia (Afrika-bajnoki 3.), Irán (Ázsia-bajnoki 3.)

A horvátok az előző vb-n bronzot nyertek, a tavalyi Eb-n negyedikek lettek, de mivel a világbajnok spanyolok előttük végeztek, "harmadik" erőként egyenes ágon kijutottak a kontinenstornáról. Duvnjak, Kopljar, és társai most is négy közé juthatnak, de az aranyhoz karcsúnak tűnnek. Cserébe viszont a csoportban másik két exjugó országgal is megküzdhetnek: a bosnyákok Izlandot, a macedónok  csak Görögországot győzték le a selejtezőn. Ausztria a tavalyi EB-n minket is megfricskázott, a vb-selejtezőn Norvégiával tette ugyanezt, de a feltörekvő, és tíz éve, hazai pályán elődöntőbe jutott tunéziaiak ellen, valamint a bosnyákokhoz hasonlóan újonc irániak ellen ez elég lesz (szegény irániak, mi honosítottuk tőlük Dzsamalit).
Kézi.hu-tipp: 1. CRO, 2. AUT, 3. MKD, 4. TUN, 5. BIH, 6. IRI


C-csoport:
Franciaország (Európa-bajnok), Svédország (európai selejtező), Csehország (európai selejtező),  Algéria (Afrika-bajnok), Egyiptom (Afrika-bajnoki 2.), Izland (szabadkártya)

Na, itt már bonyolódik a helyzet... Az Európa-bajnok franciák a torna esélyesei, OK. Találkoznak majd olimpiai döntős riválisukkal, Svédországgal, OK. Ott lesznek a csehek Jichával, OK. Algéria megnyerte az Afrika-bajnokságot, tiszta sor, Egyiptom ugyanott második lett, remek. De mit keresnek ott az izlandiak? Az Ázsia-bajnokságon második Bahrein, és a harmadik Egyesült Arab Emírátusok visszalépett a tornától, Izland pedig, mint az EHF által elsőszámú európai tartalékként jelölt ország bekerült. Noha az előző vb-n Magyarország lett a legjobb európai ország azok közül, akik a visszalépés pillanatában mg nem voltak ott a vb-n...
Kézi.hu-tipp: 1. FRA, 2. SWE, 3. ISL, 4. CZE/EGY, 5. EGY/CZE, 6. ALG

D-csoport:
Dánia (Európa-bajnoki 2.), Lengyelország (európai selejtező), Oroszország (európai selejtező), Németország (szabadkártya), Argentína (Pánamerika-bajnok), Szaúd-Arábia (szabadkártya)

És akkor az igazán bonyolult sztori... Ausztráliát az IHF azzal zárta ki a vb-ről, hogy Óceániának nincsen működő kontinentális szövetsége. (Volt). Helyére gazdasági ereje, reklámereje és kézilabdás piaca a 2013-as vb legjobb, katari vb-re akkor még ki nem jutott csapatát, Németországot hívta be az IHF, a németek pedig köszönték szépen. Később a visszalépő Bahrein helyére még idekerült Szaúd-Arábia, negyedik ázsiai erőként... noha helyére is jöhetett volna európai, pl. Magyarország, ha esetleg a minőséget veszi alapul az IHF. De nem, jött a Katarral szomszédos, és gazdag nagy kézilabdás hagyományokkal rendelkező monarchia. Ám legyen... Így viszont létrejött a vb "halálcsoportja", mart halálcsoport mindig kell. Az előző vb-t és Eb-t ezüstéremmel záró, a döntőkben brutálsimán kikapó dánokkal, a meglepetésre kész lengyelekkel, a kiugrásra kész oroszokkal, illetve az Amerika-bajnok argentinokkal, akik négy éve kis híján hat közé jutottak.
Kézi.hu-tipp: 1. DEN, 2. POL, 3. GER, 4. ARG, 5. RUS, 5. KSA

A bejegyzés trackback címe:

https://kezi.blog.hu/api/trackback/id/tr717075285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása